Ecowas stuurt drieduizend militairen naar Mali

Het West-Afrikaanse regionale blok Ecowas stuurt minstens drieduizend militairen naar Mali. De Ecowas-troepen gaan het Malinese leger trainen en van materieel voorzien om een snel herstel van de normale situatie te bevorderen. Vorige maand pleegden ontevreden legerofficieren een coup die de democratisch gekozen president Amadou Toumani Touré tot aftreden dwong.

Touré werd opgevolgd door interim-president Dioncounda Traoré. Deze benoemde woensdag een nieuwe regering. Van zijn 24 ministers diende niemand in de vorige regering. Drie ministersposten - defensie, binnenlandse veiligheid en binnenlandse zaken - worden bekleed door militairen.

Traoré werd interim-president nadat de militairen onder druk van Ecowas akkoord waren gegaan met de vorming van een overgangsregering. Coupleider kapitein Amadou Sanogo zei echter wel dat zijn groep een toezichthoudende rol zal spelen tot er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Wanneer die verkiezingen er komen, is niet duidelijk.

Ecowas besloot donderdag ook ruim zeshonderd militairen naar Guinee-Bissau te sturen, waar luttele weken na de coup in Mali ook een staatsgreep werd gepleegd.