Suriname: wijziging amnestiewet aangenomen

Het Surinaamse parlement heeft woensdagavond (lokale tijd) onder veel rumoer voor de wijziging van de omstreden amnestiewet gestemd. 28 parlementariërs stemden voor en 12 tegen. Dit betekent in principe dat president Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden niet verder worden vervolgd. Waarschijnlijk gaat de zitting in het proces op 13 april wel gewoon door.

Tot op het laatste moment keerden tegenstanders zich met felle betogen tegen de wijziging. Parlementariër Ruth Wijdenbosch sprak van 'een zwarte bladzijde in de geschiedenis van dit parlement'. Zij bood haar verontschuldigingen aan aan de slachtoffers van de Decembermoorden. De uitslag van de stemming kwam echter niet als een verrassing omdat vooraf al duidelijk was dat er zeer waarschijnlijk een meerderheid voor de wijziging zou zijn.

De vergadering ging maandag van start onder veel belangstelling van de Surinaamse en Nederlandse pers. De zittingen waren lang en vaak liepen de gemoederen hoog op. Zo haalden parlementariërs geëmotioneerd herinneringen op aan hun eigen ervaringen rond de Decembermoorden. Op de valreep werd na aandringen van Ronnie Brunswijk nog een wijziging doorgevoerd waarin duidelijk werd vermeld dat de wijziging geen betrekking heeft op het Bloedbad van Moiwana, waarbij in 1986 tientallen burgers werden omgebracht door het Surinaamse leger, dat toen onder leiding stond van Bouterse.

De wetswijziging brengt ook met zich mee dat er een waarheids- en verzoeningscommissie wordt ingesteld die de Decembermoorden verder onderzoekt. Wat precies de consequenties zijn nu de initiatiefwet is aangenomen is nog niet duidelijk. Rechtsgeleerden in het land discussiëren heftig over de vraag of het lopende proces nu moet worden stilgelegd. Als dit gebeurt wordt het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard.