[F1] Uitslag Grand Prix van Australië

Jenson Button heeft de Grand Prix van Australië gewonnen, gevolgd door Sebastian Vettel en teamgenoot Lewis Hamilton. Mark Webber werd vierde en Fernando Alonso vijfde.

De start van de eerste grand prix van het seizoen 2012 was erg goed voor Jenson Button, die zijn McLaren-teamgenoot en polesitter Lewis Hamilton meteen passeerde. Minder fortuinlijk waren Bruno Senna (Williams) en Daniel Ricciardo (Toro Rosso), die met elkaar in aanraking kwamen en beide moesten naar de pits. De eerste uitvaller echter was Nico Hülkenberg, die net na de start een spin maakte en zijn Force India aan de kant parkeerde. Romain Grosjean (Lotus F1 Team), die zich heel goed als derde had gekwalificeerd, viel uit door contact met Pastor Maldonado (Williams).

De Mercedes van Michael Schumacher moest ook opgeven, nadat de coureur in een fout werd gedwongen en van de baan raakte. De versnellingsbak sloeg vast in één versnelling. Lange tijd was er niets aan de hand en maakten de bolides hun gebruikelijke pitstops, maar in de 37e ronde was het dan toch raak: de safety car kwam de baan op. Vitaly Petrov (Caterham, voormalig Team Lotus) zette zijn wagen langs de baan en stond stil op een gevaarlijke plaats.

De regels voor de safety car zijn dit seizoen veranderd, en de auto's die achteraan rijden en gelapt zijn, mogen de safety car inhalen en weer achteraan aansluiten. Dit zodat bij het hervatten van de wedstrijd de snelste wagens geen last meer hebben van achterblijvers die tussen het veld rijden. De Caterham van Petrov had een kapotte stuurbekrachtiging en moest weggehaald worden. Toen de safety car nog op de baan was, haalde Caterham ook teamgenoot van Petrov Heikki Kovalainen naar binnen, wat vooralsnog leek op een voorzorgsmaatregel en alleen om na te kijken.

De herstart verliep soepel toen het nieuws kwam dat ook de stuurbekrachtiging van Kovalainen niet naar behoren werkte, en de Fin moest eveneens opgeven. Felipe Massa (Ferrari) en Senna (Williams) vochten een robbertje wheelbangen uit toen Massa zijn Braziliaanse landgenoot in wilde halen. Er vloog van alles in de rondte, en Senna ging dan ook de pits in voor een lekke band. Massa moest ook pitten, en die leek op te moeten geven. Het team van Ferrari begon nog een nieuwe neus erop te zetten, maar het mocht niet meer baten. Het incident zal na de race onderzocht worden. Button reed in de laatste ronde de snelste ronde, toen Maldonado van de baan stuiterde door over de kerbs te rijden.

Button pakte de overwinning, terwijl ook Nico Rosberg (Mercedes GP) een probleem had met zijn bolide. De een na de ander haalde de Duitser in. Sebastian Vettel haalde de tweede plaats, Hamilton de derde. Mark Webber pakte de vierde plek, gevolgd door Fernando Alonso (Ferrari) en Kamui Kobayashi (Sauber) en Kimi Räikkönen (Lotus F1). De laatste punten werden gepakt door Sergio Pérez (Sauber, achtste), Daniel Ricciardo (Toro Rosso, negende) en Paul di Resta (Force India, tiende).

Pos Coureur Team Ronden Verschil
1 Jenson Button McLaren-Mercedes 58 -
2 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 58 +2.1 secs
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 58 +4.0 secs
4 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 58 +4.5 secs
5 Fernando Alonso Ferrari 58 +21.5 secs
6 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 58 +36.7 secs
7 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 58 +38.0 secs
8 Sergio Perez Sauber-Ferrari 58 +39.4 secs
9 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 58 +39.5 secs
10 Paul di Resta Force India-Mercedes 58 +39.7 secs
11 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 58 +39.8 secs
12 Nico Rosberg Mercedes 58 +57.6 secs
13 Pastor Maldonado Williams-Renault 57 +1 Lap
14 Timo Glock Marussia-Cosworth 57 +1 Lap
15 Charles Pic Marussia-Cosworth 53 +5 Laps
16 Bruno Senna Williams-Renault 52 +6 Laps
- Felipe Massa Ferrari 46 +12 Laps
- Heikki Kovalainen Caterham-Renault 38 +20 Laps
- Vitaly Petrov Caterham-Renault 34 +24 Laps
- Michael Schumacher Mercedes 10 +48 Laps
- Romain Grosjean Lotus-Renault 1 +57 Laps
- Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 0 +58 Laps