Kamer wil opheldering borstimplantaten

Het kabinet moet opheldering geven over de omstreden borstimplantaten van het Franse merk PIP, nu blijkt dat het aantal Nederlandse vrouwen dat een gezondheidsrisico loopt door de implantaten groter is dan gedacht. De Twee Kamer vroeg donderdag op initiatief van Khadija Arib (PvdA) om een brief van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) roept een nieuwe groep van honderden Nederlandse vrouwen op om zich te melden bij hun arts, werd eerder donderdag bekend. Aanleiding is onderzoek van het televisieprogramma Zembla. Daaruit blijkt dat PIP niet pas na 2001, maar al sinds 1997 werkte met de gevaarlijke industriële implantaten die kunnen gaan lekken.

Daarover was een misverstand ontstaan, omdat in Frankrijk tot 2001 geen siliconenimplantaten mochten worden verkocht. De Fransen wisten niet dat dit in de rest van Europa wel gebeurde. Volgens de inspectie zijn in Nederland ongeveer 2700 PIP-implantaten verkocht. Oud-werknemers van de Nederlandse importeur van PIP zeggen in Zembla echter dat dit er zeker vijfduizend zijn.