Aantal wapenincidenten Amsterdam 15 procent lager

Het aantal wapenincidenten in Amsterdam is vorig jaar gedaald naar 4028. Dat is ongeveer vijftien procent minder dan de 4628 van 2010. In de zogeheten veiligheidsrisicogebieden in stadsdelen Centrum, Oost, Zuidoost en West was de daling het sterkst. Dat meldt de gemeente woensdag.

Wel werden in de vier veiligheidsrisicogebieden tijdens controles meer wapens gevonden dan het jaar ervoor. In totaal werden 879 wapens in beslag genomen en 163 mensen aangehouden. In veiligheidsrisicogebieden mag de politie preventief fouilleren.

De gemeente vindt het aantal wapenincidenten nog steeds hoog in de vier gebieden. In West werden bij zeven procent van de gecontroleerde personen een wapen gevonden en in het centrum bij vier procent. In Zuidoost vond bijna een op de tien wapenincidenten plaats. Vaak waren daarbij drugs in het spel.

De burgemeester wijst een gebied als veiligheidsrisicogebied aan wanneer er minimaal honderd wapenincidenten op een vierkante kilometer in een jaar gebeuren, er scholen in de buurt zijn en bewoners veel overlast van geweld ervaren.