Meldpunt paardenziekten laat op zich wachten

De uitbraak van het voor paarden dodelijke rhinovirus is geen aanleiding een meldpunt voor paardenziekten versneld in te voeren. Het meldpunt gaat 'binnenkort' de lucht in, zegt een woordvoerder van de Sectorraad Paarden, de belangenorganisatie voor paardenbedrijven.

De belangenorganisatie werkt al langer aan een meldpunt voor paardenziekten, waaronder het rhinovirus. Bij het loket kunnen paardenbezitters zieke dieren melden. Zo moet een vollediger beeld ontstaan van waar welke ziektes woeden. Het meldpunt moet ook informatie geven over de ziekten.

Het rhinovirus komt ieder jaar terug in Europa. De afgelopen twee weken dook de ziekte op in onder meer het Gelderse Heumen, Berg en Dal en het Zuid-Hollandse Woubrugge.

Paardensportkoepel KNHS heeft uit voorzorg wedstrijden afgelast en adviseert verenigingen geen wedstrijden te houden waar paarden uit verschillende stallen samenkomen. De Sectorraad Paarden adviseert alleen paarden te vervoeren als dat noodzakelijk is.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel pleitte dinsdag voor een meldplicht voor de verlammende vorm van het virus. Hij wees erop dat er veel onrust onder paardeneigenaren heerst. De meesten melden het volgens hem wel uit zichzelf. "Maar er zijn er ook die zich ervoor schamen en het geheim willen houden." De Sectorraad Paarden vindt een meldplicht net als het ministerie van Landbouw niet nodig.

Het rhinovirus veroorzaakt meestal griepachtige verschijnselen, maar kan ook verlammingen veroorzaken of een abortus opwekken. Het virus verspreidt zich doorgaans alleen via direct contact tussen paarden, maar verspreiding via menselijk contact komt ook voor. Voor mensen is het virus ongevaarlijk.