Onderhandelingen bezuinigingen met tegenzin gestart

De onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen tussen de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV zijn maandag van start gegaan. "Ik sta hier met weinig plezier", zei PVV-leider Geert Wilders tijdens een persmoment vooraf bij het Catshuis. "De wil is er om eruit te komen, maar niet tegen elke prijs."

De gedoogpartner benadrukte dat hij ook over 'niet-financiële' onderwerpen wil praten, zoals immigratie en asiel. Daarover zijn in het gedoogakkoord afspraken gemaakt, en die moeten ook worden gerealiseerd, zei Wilders. Hij kan alleen instemmen met extra bezuinigingen als daar 'voldoende tegenover staat' voor zijn achterban. "Als ik het gevoel heb dat er een fair pakket ligt voor onze kiezers, dan gaat het lukken."

Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte nog eens het belang van bezuinigen. Als niet wordt ingegrepen geeft Nederland volgend jaar 28 miljard euro meer uit dan er binnenkomt en loopt de staatsschuld dagelijks op met 90 miljoen euro. "Als de overheidsfinanciën uit de pas lopen, dan moet je ingrijpen."

Het begrotingstekort moet volgend jaar worden teruggebracht tot drie procent, zoals Brussel voorschrijft. Dat houdt een extra bezuiniging in van minimaal negen miljard, becijferde het Centraal Planbureau vorige week. Maar Rutte weersprak dat de onderhandelingen worden ingegeven door Europese regels. Het is volgens hem in het belang van Nederland zelf dat wordt ingegrepen.

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) benadrukte dat zijn partij streeft naar slimme hervormingen in combinatie met stimuleringsmaatregelen. "Er is geen tijd voor politieke stilstand."

Rutte kondigde verder aan dat tijdens de onderhandelingen wordt gestreefd naar een 'totale mediastilte' om de kans op succes 'zo groot mogelijk' te maken. "Dit was de laatste kans om vragen te stellen." De onderhandelingen duren naar verwachting minimaal drie weken.

Rutte zal tijdens de onderhandelingen worden bijgestaan door de fractieleider van de VVD Stef Blok. Verhagen wordt vergezeld door de fractieleider van het CDA Sybrand van Haersma Buma. Fleur Agema, de vicefractievoorzitter van de PVV, staat Wilders bij.


Onderhandelingen bezuinigingen met tegenzin gestart (Foto: Novum)