YouTube-gebruiker wint strijd om copyright

Ondanks zijn zorgvuldigheid is YouTube-gebruiker Eeplox toch door YouTube op de vingers getikt: hij zou een video hebben geüpload die inhoud bevat waarvan de rechten bij Rumblefish liggen. Voor de duidelijkheid: het bewuste filmpje bevat alleen vogelgeluiden. YouTube plaatste advertenties bij de bewuste video en de opbrengst ervan ging naar Rumblefish.

Eeplox filmt graag in de vrije natuur, ver weg van alle mogelijke muziekbronnen. Hij gebruikt ook bewust geen soundracks voor zijn filmpjes, omdat hij horrorverhalen te horen had gekregen over Rumblefish. Dit is een online dienst die muzieklicenties verkoopt voor muziek en soundtracks. Rumblefish zou met regelmaat de rechten claimen van muziek in het publieke domein.

Eeplox vocht dit besluit aan, en in eerste instantie was het antwoord: 'alle contenteigenaren hebben de video gereviewd en bevestigen hun claims op de content'. Ook plaatste hij een stuk op Slashdot om zijn ongenoegen over het gebeuren te uiten.

Inmiddels heeft YouTube toch gehoor gegeven aan de bezwaren van Eeplox. De reclames zijn verwijderd, en in een reactie onder de bewuste video laat Eeplox weten: "'Ik heb per e-mail bij Rumblefish geklaagd, en heb een topic geopend op het Googleforum. Maar daar deden ze helemaal niets mee totdat ik mij verhaal bij slashdot deed. Toen pas werden ze wakker."

"Dus nu is mijn filmpje vrijgegeven en hebben ze de advertenties verwijderd, maar ze hebben er in de tussentijd wel geld aan verdiend. Ik denk dat, als er meer ruchtbaarheid aan dit soort praktijken gegeven wordt, Google veel sneller wordt gedwongen om zijn systeem te veranderen. Rumblefish en andere vergelijkbare bedrijven spelen al een tijd lang een spelletje. Dit is de eerste keer dat deze praktijken zodanig worden aangekaart, dat ze hun eigen regels moeten veranderen"

Rumblefish heeft inmiddels in een stuk op hun blog laten weten dat het om een misverstand zou gaan. Ze geven aan hun werkwijze te willen perfectioneren om misverstanden zoals deze in de toekomst te voorkomen.


Het bewuste filmpje