Opnieuw demonstraties tegen koranverbranding

Voor de tweede opeenvolgende dag zijn woedende Afghanen woensdag in Kabul de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Verenigde Staten. Ze zijn boos vanwege de verbranding van korans op een legerbasis in Afghanistan.

In Kabul raakten zeker elf mensen gewond toen de veiligheidstroepen in de lucht schoten om de menigte van duizenden mensen uiteen te jagen. Boze demonstranten zetten voor het wooncomplex van buitenlanders een brandstoftruck in brand en scandeerden 'Dood aan Amerika'. Zes gewonden vielen in Jalalabad, waar rellen uitbraken.

Tussen afval van de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram dat maandag naar een vuilstortplaats werd gebracht om te worden verbrand, zaten korans. Werknemers van de vuilstortplaats zagen de boeken en sloegen alarm. Een bron bij de internationale troepenmacht in Afghanistan zei dinsdag dat enkele honderden islamitische geschriften, waaronder korans, uit de bibliotheek van het aan Bagram grenzende detentiecentrum zijn verwijderd omdat ze extremistische boodschappen bevatten. De boeken waren van gedetineerden, aldus de VS.

De Amerikaanse generaal John Allen zei dat er maatregelen worden genomen om herhaling te voorkomen en bood de Afghaanse president Hamid Karzai en het Afghaanse volk zijn excuses aan. "Ik verzeker u dat dit op geen enkele manier de bedoeling was." De VS hebben een onderzoek aangekondigd.


Opnieuw demonstraties tegen verbranden korans (Foto: Novum)