NBA in de ban van 'Lin-sanity'

Basketbalsterren als LeBron James, Kobe Bryant en Kevin Durant staan in de Amerikaanse profcompetitie NBA momenteel in de schaduw van een 23-jarige nieuwkomer met Taiwanese roots. 'Lin-sanity', zo wordt de krankzinnige hype rond Jeremy Lin al met een knipoog genoemd. Shirtjes met het nummer 17 en de naam van Lin zijn momenteel niet aan te slepen bij Madison Square Garden, het onderkomen van New York Knicks.

"Soms heb je wat geluk nodig in het leven. Jeremy kreeg een kans en heeft die gepakt", zegt coach Mike D'Antoni van de Knicks. "Er zijn heel veel spelers in de NBA die daar niet in geslaagd zijn. Het verhaal van Lin is geweldig, dus geniet er nog maar even van. Hopelijk gaat het heel lang door."

Het verhaal van de Amerikaanse basketballer met Taiwanese ouders is inderdaad bijna te mooi om waar te zijn. Lin genoot zijn studie op Harvard, een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld waar vaker een president dan een topbasketballer werd opgeleid. Het leverde hem bij de jaarlijkse 'draft' in eerste instantie dan ook geen plek in de NBA op. Uiteindelijk besloot Golden State Warriors de 1,91 meter lange guard toch aan te trekken. Een doorbraak bleef echter uit.

Afgelopen december mocht Lin een bescheiden contract tekenen bij New York Knicks, dat nog wel een versterking in de breedte kon gebruiken. Door de afwezigheid van Amare Stoudemire en Carmelo Anthony verscheen hij begin deze maand, noodgedwongen, voor het eerst in de basis. Sindsdien nam de 'Lin-sanity' een enorme vlucht. Met Lin in de ploeg wonnen de Knicks zes keer op rij. De tot voor kort anonieme bankzitter overklaste Bryant in het duel met Los Angeles Lakers en besliste dinsdag met een ijskoude driepunter in de laatste seconde het duel met Toronto Raptors (90-87).

"Ik ben mijn coach en teamgenoten dankbaar dat ze mij op het einde de bal toevertrouwden. Ik wilde zeker weten dat ik bij het aflopen van de klok een goed schot zou afleveren", zo omschreef Lin de indrukwekkende en koele wijze waarop hij de wedstrijd besliste. Stoudemire, de vedette van de Knicks, zag het bewonderend aan. "Hij speelt met zoveel lef. Ik ben nog steeds een beetje verbaasd door de manier waarop hij speelt."