Sauber en Lotus willen meer kostenbesparingen

De Formule 1-teams Sauber en Lotus Renault GP dringen aan op verdere kostenbesparingen in de sport. Beide renstallen vinden de huidige plannen niet ver genoeg gaan en willen daarom extra maatregelen.

"Het bespreken en doorvoeren van besparingsplannen in de Formule 1 is een complexe en gevoelige kwestie," zei Peter Sauber op de officiële site van de Formule 1. Er bestaat een Resource Restriction Agreement, maar dat gaat volgens hem niet ver genoeg. "Het is zeker niet makkelijker geworden voor de kleine teams. De RRA was een stap in de goede richting, maar er moeten nu snel meer stappen gezet worden."

De RRA was een initiatief van de Formula One Teams' Association waarvan HRT, Ferrari, Sauber, Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso inmiddels geen lid meer zijn. Een reden ervoor wil Sauber niet geven. "We zien dit als een interne kwestie en willen het er niet publiekelijk over hebben. Wij hanteren de RRA en blijven ook met de rest praten over kostenbesparing en andere belangrijke zaken," zei de Zwitser die benadrukt dat de samenwerking tussen de teams blijft bestaan.

Lotus Renault GP-eigenaar Gerard Lopez is het op ESPNF1 eens met Sauber. "Het is een lastige situatie, maar op het moment is er een soort compromis gesloten dat niet echt werkt. Volgens mij zijn er namelijk veel teams die niet kostendekkend opereren en is het tijd om een duidelijke lijn te trekken en een strikter kostenbesparingsprogramma te introduceren. Ik ga geen bedragen noemen, maar in andere sporten - zoals bijvoorbeeld de NBA - is duidelijk te zien dat strengere regels om de uitgaven te beperken goed werken."

"Het belangrijkste is in zo'n geval dat je bereid bent de knoop door te hakken en vervolgens duidelijke regels opstelt en deze ook op een goede manier handhaaft," zei Lopez die om die reden ook zegt te overwegen zijn lidmaatschap van de FOTA op te zeggen.