Moslimgeestelijke mag kinderen niet naar school brengen

De radicale moslimgeestelijke Abu Qatada mag nog maar twee uur per dag naar buiten van de autoriteiten in Groot-Brittannië. Ook heeft hij een expliciet verbod gekregen om zijn kinderen naar school te brengen of ze daar op te halen. Om er op toe te zien dat de 51-jarige zich aan de opgelegde maatregelen houdt, wordt hij onder elektronisch toezicht geplaatst.

Qatada is in zijn geboorteland Jordanië bij verstek veroordeeld tot levenslang wegens terroristische activiteiten. Groot-Brittannië probeert hem al zes jaar lang uit te leveren, maar tot op heden zonder succes, door een uitspraak van het Europese Hof voor Rechten van de Mens. Deze heeft bepaald dat hij niet mag worden uitgeleverd omdat de kans dat hij wordt gemarteld in Jordanië zeer groot is. Ook zou hem daar geen eerlijk proces te wachten staan.

Een Britse immigratierechtbank besloot vorige week dat Qatada op borgtocht vrijgelaten moet worden door London. De radicaal, die wordt gezien als de Europese rechterhand van Osama Bin Laden, zou begin deze week vrij moeten komen.