Radicale moslimprediker komt op borgtocht vrij

De extremistische moslimprediker Abu Qatada moet over enkele dagen op borgtocht worden vrijgelaten, heeft een rechter bij de Britse Speciale Commissie van Beroep voor Immigratiezaken (SIAC) maandag beslist.

Abu Qatada, een Palestijnse Jordaniër wiens echte naam Omar Mahmoud Mohammed Othman luidt, zit al zes jaar in hechtenis. Groot-Brittannië wil hem uitwijzen, maar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat hij niet aan Jordanië mag worden uitgeleverd, omdat hij daar gemarteld kan worden en mogelijk geen eerlijk proces zal krijgen.

De Britse regering wil Abu Qatada in een extra beveiligde gevangenis vasthouden terwijl de juridische strijd om hem uit te wijzen wordt voortgezet.

Abu Qatada is voor Spaanse en Britse rechtbanken aangeduid als een vooraanstaande figuur van Al Qaida in Europa. Hij kwam in 1993 naar Groot-Brittannië en werd in 2002 opgepakt krachtens de antiterrorismewet, die toestond dat terreurverdachten voor onbepaalde tijd zonder proces konden worden vastgehouden. De wet werd in 2005 ingetrokken.

In Jordanië is Abu Qatada bij verstek veroordeeld in verband met twee terroristische complotten in 1999 en 2000.


Radicale moslimprediker komt op borgtocht vrij (Foto: Novum)