Recordaantal buitenlandse toeristen naar Nederland

Nederland is vorig jaar door zo'n 11,3 miljoen buitenlandse vakantiegangers bezocht. Dat is ruim drie procent meer dan in 2010. Nooit eerder verbleven er zoveel toeristen in ons land. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

De stijging is vooral te danken aan de groei van Schiphol en het mooie voor- en najaarsweer, denkt het NBTC. In totaal kwamen er ongeveer 400 duizend toeristen meer. Dat waren vooral Duitsers, Belgen en Amerikanen.

Het aantal Italianen, Spanjaarden, Britten en Japanners daalde juist. Volgens het NBTC komt dat door de economische crisis. De ruim elf miljoen toeristen gaven met elkaar zo'n 4,5 miljard euro uit.

Vermoedelijk komen er dit jaar opnieuw meer buitenlanders een bezoek brengen aan Nederland. Het NBTC hoopt aan het eind van het jaar 150 duizend extra toeristen te kunnen tellen die met elkaar zo'n zestig miljoen euro extra uitgeven. Nederland profiteert vooral van Duitsers en Belgen die door de crisis dichter bij huis op vakantie gaan.