Panetta erkent rol arts bij raid Bin Laden

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta heeft voor het eerst erkend dat een Pakistaanse arts een sleutelrol heeft gespeeld bij de zoektocht naar Osama bin Laden. Dat heeft Panetta in een interview met de Amerikaanse zender CBS gezegd, dat zondag wordt uitgezonden.

De arts, Shakil Afridi, zette voor de CIA een nepvaccinatieprogramma op in Abbottabad, de stad waar Bin Laden zich schuilhield, in een poging Bin Ladens aanwezigheid aan de hand van DNA-monsters te verifiëren. Afridi is door de Pakistaanse regering aangeklaagd voor hoogverraad. Panetta zei zich 'ernstig zorgen te maken' over Afridi.

Panetta zei tevens overtuigd te zijn dat iemand binnen de Pakistaanse regering 'een idee moet hebben gehad' dat een persoon van belang zich in de compound in Abbottabad bevond. Evenwel zei Panetta dat hij geen bewijs heeft dat Pakistan wist dat het om Bin Laden ging.

Volgens twee anonieme bronnen bij de Pakistaanse regering hoopt Pakistan de kwestie rondom Afridi stilletjes op te lossen, wellicht door hem over te dragen aan de Verenigde Staten.