Aantal faillissementen blijft hoog

Het aantal faillissementen is in het afgelopen jaar op hetzelfde hoge niveau gebleven als in 2010. In totaal werd 9531 keer een bankroet uitgesproken. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door de economische crisis bereikte het aantal faillissementen in 2009 het hoogste niveau ooit met meer dan tienduizend. In de afgelopen jaren was wel sprake van een lichte daling, maar het aantal bedrijven en personen dat over de kop ging 'bleef historisch gezien hoog', schrijft het CBS.

Het aantal faillissementen van bedrijven, exclusief eenmanszaken, bedroeg in 2011 ruim zesduizend, een procent minder dan in 2010. Bij de eenmanszaken was sprake van een lichte daling van twee procent. Vooral in de horeca werden meer faillissementen uitgesproken, een stijging van 28 procent. Het ging vooral om restaurants, snackbars en cafés.

Het aantal persoonlijke faillissementen nam toe met bijna twee procent tot 2400. Friesland had met 0,8 per tienduizend inwoners relatief de minste faillissementen. Overijssel had met 3,8 per tienduizend het hoogste aantal failliete 'natuurlijke personen'.