Hockeybondscoach haalt uit naar De Nooijer

Hockeybondscoach Paul van Ass heeft hard uitgehaald naar Teun de Nooijer en Taeke Taekema. Hij uitte in de Volkskrant forse kritiek op de twee iconen. "Ze hebben zelf het risico genomen door de zijdeur te worden afgevoerd," zei hij.

Met name De Nooijer kreeg er van langs. "Als ik hem nodig heb, vult hij de teamafspraken anders in. Ik doel op tactische zaken, zoals de dekking. Dat krijg ik in de groep niet meer verkocht," zei de oefenmeester over de speler die drie keer gekroond is tot 's werelds beste hockeyer.

Na de Champions Trophy heeft Van Ass de knoop doorgehakt, omdat beide spelers niet brachten wat er van hen verwacht werd. "Taekema was schuldig aan meerdere treffers van Nieuw-Zeeland, Australië en Spanje. Dat ziet het team ook. Ik heb die fouten geaccepteerd, zolang de strafcorner van Taeke zijn 'unique selling point' bleef. Maar kijk naar het rendement bij de Champions Trophy: drie goals uit 25 strafcorners."

De bondscoach ging over De Nooijer verder. "Met Teun hadden we een flegmatieke ploeg. De verwachting is dat hij een voortrekkersrol speelt in topwedstrijden. Maar daar ligt zijn meerwaarde niet. Al mijn voorgangers hebben voor Teun gekozen, wat heeft het de laatste twaalf jaar opgeleverd? Een EK-titel in 2007, verder niets. Ik durf te zeggen: Laten we iets anders proberen."

Hij is mede tot zijn keuze gekomen doordat De Nooijer andere spelers niet onder zijn hoede neemt. "Dat is nou net niet zijn sterkste punt. Je zou verwachten van een speler met zijn staat van dienst dat hij zijn ervaring deelt of medespelers coacht. Maar niks van dat alles."