Rutte twijfelt niet aan CDA

Premier Mark Rutte (VVD) vreest niet dat het advies over de toekomst van het CDA gevolgen heeft voor samenwerking in het kabinet. "Ik ben niet bezorgd over de stabiliteit van de coalitie", zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

In het rapport van het zogeheten Strategisch Beraad wordt op bepaalde punten afstand genomen van de VVD en PVV. Zo moet de hypotheekrenteaftrek op de schop en moet het afgelopen zijn met het afgeven op de multiculturele samenleving en allochtonen.

Rutte wees erop dat het CDA goed is voor zijn handtekening onder het regeer- en gedoogakkoord. "We hebben altijd te maken met een Tweede Kamerfractie die staat voor zijn handtekening." Rutte omschreef de fractie als 'stabiel'.

Verder wilde de premier niet te veel woorden vuilmaken aan de nieuwe toekomstvisie van het CDA. Het is 'volstrekt logisch' dat een politieke partij na een slechte stembusuitslag te rade gaat bij zichzelf. "Dat heeft mijn partij gedaan, dat hoort bij grote systeempartijen die zich altijd rekenschap geven van de opvattingen van de kiezer."


Rutte twijfelt niet aan CDA (Foto: Novum)