CDA presenteert nieuwe koers

Een commissie van 22 CDA'ers presenteert vrijdagmiddag in Den Haag een nieuwe koers voor het CDA. Het rapport van het zogeheten Strategisch Beraad moet helpen het CDA weer aantrekkelijk te maken voor grote groepen kiezers.

Belangrijke punten uit het rapport zijn de afgelopen dagen al uitgelekt. De commissie wil meer nadruk op het milieu en minder polarisatie tussen bevolkingsgroepen. De hypotheekrenteaftrek moet worden aangepakt en het belastingstelsel moet eenvoudiger worden. Het CDA moet geen linkse of rechtse partij zijn, maar een middenpartij.

In de commissie zitten geen actieve Haagse CDA-politici. Wel zitten er enkele wethouders in, evenals hoogleraren en enkele mensen uit het bedrijfsleven. Andere leden zijn voormalig 'spin doctor' Jack de Vries en oud-fractievoorzitter Pieter van Geel. De voorzitter van het Strategisch Beraad is oud-minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus.

De bevindingen van het Strategisch Beraad worden vrijdagmiddag op het CDA-partijkantoor in Den Haag aan de pers gepresenteerd. Zaterdag volgt een presentatie aan de CDA-leden op een partijcongres in Maarssen. Dan verschijnen ook de rapporten van twee andere commissies. De ene heeft de CDA-uitgangspunten opnieuw geformuleerd, de andere komt met een advies over de partijorganisatie.

De leden kunnen zaterdag nog niet stemmen over de nieuwe koers. Het is de bedoeling dat de drie rapporten de komende maanden binnen de partij worden besproken. Op 2 juni is er opnieuw een partijcongres. Dan mogen de leden zich uitspreken.