Microbloggers China moeten echte naam geven

Niet alleen nieuwe gebruikers van Chinese microblogs moeten hun echte naam registeren, ook de mensen die al een account hebben moeten er nu aan geloven. De Chinese overheid probeert met de maatregel te voorkomen dat mensen zich al te kritisch uitlaten op het internet.

In China zijn microblogs zeer populair. Het land telt honderden miljoenen gebruikers van de lokale versie van Twitter, die in de Volksrepubliek Weibo heet. Dagelijks worden ongeveer 150 miljoen berichten gepost.

In Peking, Shanghai en de zuidelijke provincie Guangdong moeten nieuwe gebruikers sinds kort hun echte naam opgeven. "Dit wordt nu uitgebreid naar bestaande gebruikers", meldde minister Wang Chen.

Meer dan 500 miljoen Chinezen hebben toegang tot internet. De autoriteiten vrezen dat via het internet grootschalige protesten kunnen ontstaan en houden het web dan ook nauwlettend in de gaten. Er is sprake van censuur, zodat de ruim 1,3 miljard Chinezen geen 'verkeerde' informatie onder ogen krijgen.

Verder houden speciale internetagenten sites, forums en social media in de gaten, zodat opruiende teksten snel worden verwijderd. Dat gebeurde bijvoorbeeld met alle verwijzingen naar de Arabische Lente, de volksopstanden in Noord-Afrika van afgelopen jaar. Maar ook verwijzingen naar de dalai lama, de geestelijk leider van de Tibetanen, zijn onvindbaar.

De Chinese internetpolitie heeft echter moeite om Weibo goed te controleren. Daar worden zo snel zulke korte berichten op geplaatst dat het een monnikenwerk is om alles te controleren. Soms blijven kritische noten daar dus langer staan dan de communistische overheid prettig vindt. Nu mensen onder hun eigen naam berichten moeten plaatsen, hoopt de internetpolitie dat mensen minder snel negatieve berichten achterlaten.