Nederland telt 653 overwinterende ooievaars

Nederland huisvest momenteel zeker 653 overwinterende ooievaars. Dat blijkt uit de landelijke wintertelling van Stichting Ooievaars Research & Knowhow (Stork). Ruim 350 ooievaarsspotters hebben zaterdag en zondag hun vondsten doorgegeven.

Stork wil met jaarlijkse telling een beeld krijgen van de hoeveelheid ooievaars die in het land overwinteren. Vorig jaar telden ongeveer evenveel vrijwilligers 592 ooievaars. In 2010 werd 497 ooievaars gespot. Een woordvoerder van de stichting wijt de stijging dit jaar mede aan de vele media-aandacht voor de telling.

De vrijwilligers konden de gegevens over het aantal ooievaars, de plaats, datum en de ringnummers doorgeven op de website van de stichting, via sms, telefonisch of per mail. Onder meer rond Den Haag, het Friese Hardegarijp en bij Gorssel aan de IJssel werden grote groepen ooievaars gezien.

Rondom ooievaarsstation Meppel werden net als vorig jaar de meeste ooievaars gespot. Eenderde van deze vogels bleek vast bewoner. De overige tweederde van de getelde ooievaars aldaar kwamen van elders. Zo werden onder meer een Belgische en een Spaanse ooievaar ontdekt.


Nederland telt 653 overwinterende ooievaars (Foto: Novum)