Geldpers voor alternatieve munt gestolen

Een loodzware antieke geldpers is in de nacht van woensdag op donderdag gestolen uit een opslagloods in Alkmaar. De industriële pers uit 1910 is van een kunstenaarscollectief dat voor het project de Kunst Reserve Bank een nieuw soort munt wilde gaan slaan.

De pers was niet meer verankerd aan de betonnen vloer, omdat hij binnenkort vervoerd zou worden naar de Amsterdamse Zuidas, meldt het collectief van de Kunst Reserve Bank. Het industriële apparaat was net afgesteld om op de nieuwe locatie de eerste munt, ontworpen door een kunstenaar, te slaan.

De organisatie achter de Kunst Reserve Bank zegt over onvoldoende middelen te beschikken om een nieuwe geldpers aan te schaffen. Zonder het apparaat wordt het project, waar het collectief bijna drie jaar aan heeft gewerkt, waarschijnlijk afgeblazen.

De Kunst Reserve Bank is bedoeld als serieus alternatief voor het monetair systeem. Door elke week een nieuwe munt te ontwerpen en deze in beperkte oplage van honderd stuks te slaan, willen de kunstenaars aantonen dat kunst ook echt waarde heeft. Kopers kunnen de munten aanschaffen en verhandelen.

De kunstenaars zijn bereid om met de dieven te onderhandelen over een prijs om de pers terug te krijgen. "Eventueel zelfs buiten justitie om", verzekert de organisatie.


Geldpers voor alternatieve munt gestolen (Foto: Novum)