Dossier oorlogsmisdadiger Faber in te zien

Slachtoffers van oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber en hun nabestaanden kunnen inzage krijgen in zijn dossier bij het Nationaal Archief. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Als de slachtoffers of hun nabestaanden het dossier willen raadplegen om juridische stappen tegen Faber te ondernemen, kan de algemene rijksarchivaris een uitzondering maken op het verbod op inzage. Ze moeten dan wel een concreet en gemotiveerd verzoek om inzage indienen.

Het dossier kan eigenlijk nog niet worden ingezien omdat Faber nog leeft. Premier Mark Rutte zegde vorige maand al toe te kijken wat hij kon doen om nabestaanden te helpen die nog steeds in onzekerheid leven over de vraag hoe hun dierbaren om het leven zijn gekomen.

De in Haarlem geboren Faber werd na de oorlog tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op tientallen joden en het bieden van hulp aan de vijand tijdens de oorlog. Zijn straf werd later omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis van Breda en vluchtte naar Duitsland. Sindsdien is hij op vrije voeten, tegenwoordig woont hij in het Beierse Ingolstadt.


Dossier oorlogsmisdadiger Faber in te zien (Foto: Novum)