Twente wil Vitesse uit de top lozen

FC Twente krijgt zondag in eigen huis de kans om Vitesse verder op achterstand te zetten. De Arnhemmers verloren de laatste twee duels.

Toch draait Twente in de afgelopen wedstrijden ook niet naar behoren. De Tukkers speelden drie van de laatste drie competitieduels gelijk, waardoor de achterstand op koploper AZ inmiddels is gegroeid naar vier punten. Bovendien hebben de Alkmaarders een duel tegoed (tegen Excelsior). Voor Twente is het zaak om Vitesse definitief op afstand te zetten.

De Arnhemmers zijn na nederlagen tegen NAC Breda (1-0) en Feyenoord (0-4) afgezakt naar de achtste plaats, maar trainer John van den Brom weet dat er nog vier ploegen zijn die evenveel punten (21) hebben als Vitesse. De vierde plek is daardoor binnen handbereik, maar bij een verliespartij in Enschede is de top-drie definitief uit het zich verloren. De matige vorm van de ploeg van Van den Brom gaat gepaard met het uitblijven van treffers bij Wilfried Bony.

De Ivoriaanse krachtpatser staat al tweehonderd minuten droog, waarmee Vitesse niet terug kan vallen op zijn grootste aanvallende kracht. Bony scoorde liefst acht van de achttien doelpunten voor de Arnhemmers in de Eredivisie. Mogelijk blijft de teller daar ook voorlopig op staan. Bony gaat begin volgend jaar met Ivoorkust naar de Afrika Cup, maar het is nog de vraag of hij dan wel onder contract staat bij Vitesse. CSKA Moskou hengelt naar de spits.

Wellicht kan Bony tegen Twente het verschil weer maken voor Vitesse. De defensie van Twente draait echter een goed seizoen. Met dertien tegendoelpunten heeft alleen PSV (acht) minder treffers geïncasseerd. Eén van de drijvende krachten bij Twente is Peter Wisgerhof. De verdediger wordt weleens bekritiseerd vanwege zijn voetballende vermogen, maar samen met Douglas vormt de oud-speler van Vitesse (1999-2001) al enkele seizoenen een sterk koppel. 

Het is voor Wisgerhof en Douglas zaak om zondag Bony af te stoppen, waarmee de grootste angel uit het spel van Vitesse gehaald wordt. Twente weet zich gesterkt door de positieve balans in de laatste onderlinge acht duels, die werden gewonnen door de Tukkers. De ploeg van Co Adriaanse heeft in de Grolsch Veste uitzicht op een record. Ondanks een gelijkspel bij Heracles Almelo (1-1) vervolgden de Enschedeërs namelijk een indrukwekkende reeks.

Dankzij Wisgerhof scoorde Twente namelijk in 41 opeenvolgende competitiewedstrijden op rij. Tegen Vitesse kan bij een doelpunt het record worden overgenomen van Ajax, dat tussen november 1994 en december 1995 dezelfde prestatie neerzette. Een Eredivisierecord en een zege zouden Adriaanse goed doen, aangezien hij niet bij iedereen binnen de club even ongenaakbaar is vanwege zijn speelstijl. Zolang hij met Twente wint, zal niemand klagen.