Peiling: lokale politici tegen provinciefusie

De meeste gemeentebestuurders en raadsleden uit Noord-Holland, Utrecht en Flevoland zijn tegen het plan van het kabinet om de drie provincies samen te voegen. Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau Ergo heeft gehouden.

Van de lokale politici is 62 procent tegen een fusie. In alle drie provincies is een meerderheid tegen. Ook onder CDA-politici is een ruime meerderheid tegen, terwijl het fusieplan afkomstig is van CDA-minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner. De VVD is verdeeld: 48 procent is tegen en 45 procent voor.

Als de fusie toch doorgaat, moet Amsterdam de hoofdstad van de nieuwe 'superprovincie' worden, vindt dertig procent van de ondervraagden. Utrecht wordt door vijftien procent genoemd, Haarlem door negen procent. De onderzoekers hebben ook gevraagd naar naamsuggesties. Dat leverde ideeën op als Centraal Holland, Randstad Noord, FUN-provincie en FLUT-land.

Het bureau stuurde een vragenlijst naar zo'n tweeduizend gemeenteraadsleden, wethouders en burgemeesters. Ongeveer een kwart vulde de vragenlijst in.