Jonge mensen minder bereid tot kopen huis

Jonge mensen zijn de afgelopen maanden minder bereid een huis te kopen. In december vorig jaar gaf nog ongeveer 20 procent van de mensen tot 35 jaar aan van plan te zijn binnen twee maanden een huis te kopen. Dat is gezakt tot onder de 12,5 procent in oktober, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De koopbereidheid van mensen van middelbare leeftijd ligt al ruim een jaar rond de negen procent. Dat is lager dan voor de start van de economische crisis in 2008. De koopbereidheid van 55-plussers is over een langere periode vrij constant.

De bereidheid tot het kopen van een huis is het hoogst onder mensen achter in de twintig. Over het algemeen hebben ze in die levensfase een vaste baan en door de wens met een partner samen te wonen neemt de behoefte aan een eigen woning toe.

De koopbereidheid van dertigers neemt gaandeweg af, maar blijft bovengemiddeld hoog. Dat komt vooral door de wens om groter te wonen. Onder veertigers en mensen van beging vijftig is de koopbereidheid constant met ongeveer tien procent. Vanaf het 55 jaar daalt de koopbereidheid verder en neemt ook het woningbezit af.