'Ethiopische troepen trekken Somalië binnen'

Een Ethiopisch militair konvooi is het Somalische stadje Guriel binnengetrokken. Dat hebben bewoners van het stadje zondag gezegd. Het Ethiopische ministerie van buitenlandse zaken ontkende de berichten.

Ooggetuigen zeiden dat 21 voertuigen met militairen in Guriel zijn aangekomen. De Ethiopiërs zouden een onderhoud hebben gehad met een plaatselijke militieleider, Sheik Abdulle Abdi, waarna ze hun intrek namen in een legerbasis in het stadje. De militie van Abdi is een bondgenoot van de zwakke, door de Verenigde Naties gesteunde regering van Somalië.

De woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Addis Abeba, Dina Mufti, zei dat Ethiopië nog geen beslissing heeft genomen over het sturen van troepen naar Somalië. "Als we dat doen, doen we dat samen met (het Oost-Afrikaanse samenwerkingsverband, red.) IGAD", zei hij.

Mufti liet tevens weten dat Oost-Afrikaanse leiders vrijdag in Addis Abeba de mogelijkheden zullen bespreken van steun aan de Keniaanse pogingen Al-Shabab te verslaan. Het Oost-Afrikaanse blok gaf vorige maand unaniem zijn steun aan Keniaanse militaire operaties op Somalisch grondgebied. De Ethiopische vicepremier en minister van buitenlandse zaken Hailemariam Desalegn zei toen dat het juiste moment 'om Al-Shabab in Somalië te verdelgen' was aangebroken.

Als Ethiopische troepen in Somalië daadwerkelijk de strijd aangaan met Al-Shabab zal de radicaalislamitische beweging zich op drie fronten moeten verzetten. Vorige maand vielen Keniaanse troepen Somalië via het zuiden binnen om aanvallen door Somalische opstandelingen op Keniaans grondgebied te vergelden. Diezelfde maand slaagden negenduizend militairen van de AU er voor het eerst in vier jaar in de islamitische extremisten uit de Somalische hoofdstad Mogadishu te verjagen.

Ethiopië viel zijn oosterbuur in 2006 al eens binnen om de islamitische beweging, die even daarvoor de macht in Somalië had gegrepen, te verdrijven. De regering in Addis Abeba vreesde dat Al-Shabab het gemunt had op etnisch-Somalische gebieden in Ethiopië en kon bij haar militaire operatie rekenen op de steun van de Verenigde Staten, die dachten dat terroristen zich bij de islamitische opstandelingen hadden aangesloten. Het Ethiopische leger vertrok in 2009.