De Haan aan de slag bij Heerenveen

Foppe de Haan keert definitief terug bij Heerenveen. De 68-jarige coach en de Friese nummer tien van de Eredivisie bereikten donderdag een akkoord over een hernieuwde samenwerking. De Haan treedt per 1 oktober in dienst en gaat zich bezighouden met de coaching, begeleiding en ontwikkeling van toptalenten binnen de voetbalacademie van Heerenveen. Ook de opleiding van jeugdtrainers wordt aan hem toevertrouwd.

Begin dit jaar kwamen De Haan en Heerenveen overeen pas over acctiviteiten bij Heerenveen te spreken als hij zijn handen vrij had. Dat was onlangs het geval, nadat De Haan was terugkeerd uit Tuvalu, waar hij enkele maanden actief was als bondscoach.

De Haan werkte eerder tussen 1985 en 1988 en tussen 1992 en 2004 bij Heerenveen. In totaal zat hij meer dan vijfhonderd competitiewedstrijden als trainer op de bank. De Haans grootste succes was plaatsing voor de Champions League in 2000. Daarnaast bereikte hij tweemaal de bekerfinale met Heerenveen, die beide verloren gingen. In 1993 was Ajax te sterk, vier jaar later bleek Roda JC de betere.

Na zijn vertrek bij Heerenveen was De Haan vijf jaar bondscoach van Jong Oranje, waarmee hij tweemaal Europees kampioen werd, en werkte hij een seizoen bij Ajax Cape Town, de Zuid-Afrikaanse satellietclub van Ajax.


De Haan aan de slag bij Heerenveen (Foto: Novum)