Drie jaar geëist tegen uitbuitende aspergeteelster

Aspergeteelster José J. uit Someren heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan mensenhandel en economische uitbuiting. De vrouw hoorde dinsdag drie jaar cel tegen zich eisen. De aspergeteelster komt al sinds 2005 geregeld in het nieuws vanwege wantoestanden met Polen en Roemenen op haar bedrijf. Ze zit sinds juni vast.

De vrouw zou in 2009 een aantal buitenlandse medewerkers aan het werk hebben gezet zonder de daarvoor benodigde vergunningen. Ook zou de vrouw geen goede urenregistratie bijhouden. Daarvoor kreeg ze in juni nog een boete opgelegd van bijna honderdduizend euro.

Al eerder kreeg de vrouw boetes opgelegd. In 2005 en 2006 werden Poolse seizoenarbeiders aangetroffen die zonder de juiste papieren aan het werk waren. Later waren vijftig Roemenen onder erbarmelijke omstandigheden aan het werk. Een getuige omschreef hun situatie als moderne slavernij.

Bij het bedrijf zou sindsdien weinig veranderd zijn. Toen de vrouw werd vastgezet, sloot de aspergestekerij haar deuren. De uitspraak in de zaak is naar verwachting over twee weken.