Leden gezin Gadhafi wijken uit naar Algerije

Gezinsleden van de Libische leider Moammar Gadhafi zijn maandag uitgeweken naar Algerije. Dat meldt het Algerijnse staatspersbureau op gezag van het ministerie van buitenlandse zaken in Algiers.

Het zou gaan om Gadhafi's echtgenote Safia, zijn dochter Aicha en zonen Hannibal en Mohamed en hun kinderen. De Algerijnse autoriteiten hebben de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad en het hoofd van de Nationale Overgangsraad (NTC) van hun komst op de hoogte gesteld.

Algerije heeft de raad vooralsnog niet erkend, ofschoon de vlag daarvan sinds de val van Tripoli aan de Libische ambassade in Algiers wappert.

Ahmed Bani, de militaire woordvoerder van de overgangsraad, toonde zich niet verbaasd dat de familie-Gadhafi welkom is in Algerije. De rebellen hebben tijdens hun zes maanden oude opstand steeds gezegd dat Algerije het regime van Gadhafi met huurlingen ondersteunde.

Ahmed Jibril, een naaste medewerker van NTC-voorzitter Mustafa Abdul-Jalil, zei dat als het waar is dat de familie van Gadhafi naar Algerije is uitgeweken, 'wij zullen eisen dat de Algerijnse autoriteiten hen voor berechting voor Libische rechtbanken aan Libië overdragen'.