[Vuelta] Mollema is leiderstrui weer kwijt

Bauke Mollema heeft zijn rode leiderstrui in de Ronde van Spanje weer moeten inleveren. De renner van Rabobank noteerde vandaag in de tijdrit over 47 kilometer de 25e tijd in 59.03 minuten. De Brit Christopher Froome klokte 57,16 minuten en voert nu het klassement aan. De dagzege in Salamanca ging naar Tony Martin in 55.54.

Achter de Duitser van HTC-Highroad finishte Froome knap als tweede. Team en landgenoot Bradley Wiggins klokte op 1.22 minuten van Martin de derde tijd. Fabian Cancellara moest op 1.27 minuten genoegen nemen met de vierde tijd, voor Taylor Phinney (1.33).

Mollema zakt naar de zevende plaats in het algemeen klassement op 1.07 minuten van Froome. Hij moet ook de Deen Jakob Fuglsang, Wiggins, de Italiaan Vincenzo Nibali, de Zweed Fredrik Kessiakoff en de Belg Maxime Monfort voor zich dulden. Titelverdediger Nibali gaf maandag 2.24 toe op Martin.

Steven Kruijswijk en Wout Poels reden een sterke tijdrit en handhaven zich in het klassement. De Rabocoureur kwam op iets minder dan drie minuten binnen van Martin. De renner van Vacansoleil gaf ongeveer vier minuten toe.

De renners hebben morgen een rustdag. Een dag later ligt de finish op de top van de Estacion de Montana Manzaneda, een berg van de buitencategorie.