De Jager erkent communicatiefout na Griekenlandtop

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) erkent dat communicatie over de financiële hulp aan Griekenland beter had gekund. Na afloop van de Europese top op 21 juli noemde premier Mark Rutte (VVD) een ander bedrag dan zijn collega's. De verwarring die hierdoor ontstond betreurt het kabinet, zo staat in een maandag verstuurde Kamerbrief.

"Een les voor de toekomst is dat tijdens dit soort bijeenkomsten duidelijke afspraken worden gemaakt over wat na afloop de kern van de boodschap is die naar buiten zal worden gebracht", schrijft De Jager. Hij stelt ook dat Rutte precies wist met welke afspraken hij tijdens de top instemde.

Het steunpakket voor Griekenland dat de Europese regeringsleiders overeenkwamen bedraagt tot 2014 159 miljard euro. Tot en met 2019 loopt dit nog op tot boven de 210 miljard euro.

Premier Rutte zei na afloop van de top dat het Griekse steunpakket op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van vijftig miljard euro van banken. De Europese leiders spraken steeds over 159 miljard euro: 109 miljard overheidssteun plus de bijdrage van de banken.