Twaalf jaar voor moord met 35 messteken

Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag een 32-jarige man in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op een 57-jarige Alkmaarder. Het slachtoffer werd met 35 messteken om het leven gebracht.

De rechtbank had de man veroordeeld tot tien jaar cel plus tbs met dwangverpleging. Dat was ook de eis van het Openbaar Ministerie in hoger beroep. Het hof besloot een iets hogere celstraf op te leggen, maar geen tbs. Reden is dat deskundigen inmiddels zijn teruggekomen op het eerdere oordeel dat de man tijdens de moord psychotisch was.

De Alkmaarder betaalde de dader geregeld voor seks. Die financierde zo zijn drugsverslaving. Op de avond van de moord, in februari 2009, was de Alkmaarder boos geworden omdat hij de dader enige tijd eerder geld had gegeven. In ruil daarvoor waren hem nog geen seksuele gunsten verleend. De dader was niet meer gediend van seksueel contact, greep een mes en ging daarmee de 57-jarige te lijf.

Het hof spreekt van een 'zeer ernstig misdrijf'. De 'gruwelijke en nietsontziende' manier waarop de dader de moord heeft gepleegd, wordt hem zwaar aangerekend, ook vanwege de 'heftige doodsangsten' die het slachtoffer moet hebben uitgestaan.

De man is ook schuldig aan het mishandelen van een medewerkster van de gevangenis waar hij in afwachting van zijn proces was opgesloten. Op dat moment was de man volgens deskundigen wel psychotisch.