Beslissing over 'Griekenland' werkt door in peiling

De vraag of Nederland deze week had moeten instemmen met het reddingsplan voor Griekenland beïnvloedt het stemgedrag van de kiezers. De kritische partijen PVV en de SP krijgen er, aan weerszijden van het politieke spectrum, een zetel bij, ten koste van de VVD en de PvdA, die het reddingsplan wel steunden. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

De overige partijen zouden evenveel Tweede Kamerzetels krijgen als bij de peiling van een week geleden. De gedoogcoalitie van VVD, CDA en steun van de PVV komt uit op 74 zetels. Gedrieën zouden ze dus twee zetels tekortkomen voor een Kamermeerderheid. Met de zetels van de SGP, die de gedoogconstructie in de praktijk gedoogt, zou de coalitie kunnen rekenen op 77 zetels.

Grote verliezers ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van juni 2010 zijn de PvdA en het CDA. De partijen staan op een verlies van respectievelijk dertien en zeven zetels. De winnaars zijn SP en D66. De socialisten staan acht zetels in de plus, de sociaal-liberalen zouden met vijftien zetels een winst van vijf zetels verzilveren.

Uit een peiling van Maurice de Hond die zaterdag bekend werd, blijkt dat een grote meerderheid van 65 procent van de Nederlanders denkt dat Griekenland slechts een klein deel of minder van de leningen die het land krijgt zal terugbetalen. Met name kiezers van PVV en SP zijn, net als hun partijen, tegen het akkoord.