Van Rompuy belegt topberaad eurozone

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy heeft de leiders van de zeventien landen van de eurozone bijeengeroepen voor een topberaad over Griekenland, komende donderdag in Brussel. De uitnodiging volgt op een week van grote onrust op de financiële markten.

De leiders zijn onderling verdeeld of banken en andere particuliere beleggers verplicht mee moeten betalen aan nieuwe noodsteun voor de Grieken. De vrees van de markt dat particuliere beleggers hierbij verlies moeten nemen trok de voorbije week ook Spanje en Italië mee in het schuldenmoeras, waarin tot dan toe alleen kleine economieën als Griekenland, Ierland en Portugal verkeerden.

De leiders van die landen willen snel een oplossing, maar Duitsland stelt dat er niet zo veel haast bij nodig is, omdat Griekenland nog tot eind september financiering heeft.

Griekenland heeft tot medio 2014 nog eens 115 miljard euro noodsteun nodig, bovenop de 110 miljard die in mei werd verstrekt. Ongeveer dertig miljard moet komen van de verkoop van Griekse staatseigendommen. De eurozone zou graag zien dat particuliere schuldeisers een soortgelijk bedrag bijdragen.


Van Rompuy belegt topberaad eurozone (Foto: Novum)