Twintig jaar geëist voor automoord Nieuwegein

Een 53-jarige man die twee jaar geleden een andere man in zijn auto in Nieuwegein doodschoot hoorde dinsdag in hoger beroep een celstraf van twintig jaar tegen zich eisen. Die eis is twee keer zo hoog als de celstraf waartoe de rechtbank hem juli vorig jaar veroordeelde. De twee mannen kenden elkaar uit het criminele milieu.

Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachte dat hij het slachtoffer op klaarlichte dag doodschoot op een kruising waar veel passanten waren. De kruising ligt vlak bij een winkelcentrum. De man heeft volgens het OM zelf de confrontatie gezocht door het slachtoffer te achtervolgen, uit te stappen en koelbloedig een wapen op hem te richten.

De schietpartij vond plaats op 5 augustus 2009, toen de man het slachtoffer in de buurt van zijn woning zag. Hierop ging hij in een auto achter hem aan. Aan de Zandveldseweg kwam het tot een confrontatie. De verdachte laadde zijn pistool door in zijn auto en sommeerde de ander uit te stappen.

De verdachte wordt vervolgd voor moord en verboden wapenbezit. Hij beroept zich op noodweer. De man belde na de schietpartij zelf 112. Hij zou op een dodenlijst van het slachtoffer staan.

Het gerechtshof in Arnhem doet naar verwachting op 2 augustus uitspraak in de zaak.