Nog twaalf riskante chemiebedrijven onveilig

Bij twaalf riskante chemische bedrijven wordt de veiligheid onvoldoende gegarandeerd. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu naar aanleiding van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk in januari.

Uit onderzoek in maart bleek nog dat het bij 25 bedrijven slecht was gesteld met de veiligheid. Inmiddels heeft ruim de helft van die bedrijven verbeteringen aangebracht, maar er zijn er nog altijd twaalf waar de veiligheid onvoldoende wordt gegarandeerd.

Zo is er in sommige gevallen geen actueel noodplan, ontbreekt een analyse van ongevallen of is het onderhoud niet goed geregeld. De bedrijven hebben afhankelijk van de zwaarte van de overtreding een waarschuwing, dwangsom, preventieve stillegging of een proces-verbaal gekregen.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) overlegt met het kabinet of er naast de maatregelen die nu al worden genomen aanvullende acties nodig zijn. Daarbij spelen de adviezen van onder meer de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar aanleiding van het onderzoek naar de brand in Moerdijk een rol. Deze onderzoeksresultaten worden eind dit jaar verwacht, maar duidelijk is dat daar van alles niet in orde was.

GroenLinks laat in een reactie weten dat de partij een debat met Atsma over het onderzoek wil. De partij roept de staatssecretaris op zo snel mogelijk met een actieplan te komen om de veiligheid bij chemiebedrijven te verbeteren. "De overheid schiet tekort in het handhaven van de veiligheid. Ik wil van de staatssecretaris weten hoe hij ervoor zorgt dat de chemiesector wel gaat slagen voor veiligheid", zegt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.