Frans hof stelt zaak rondom Lagarde uit

Een Frans hof heeft vrijdag een beslissing om al dan niet een onderzoek in te stellen naar de voormalige minister van financiën Christine Lagarde uitgesteld. Het onderzoek zou draaien om de rol van Lagarde bij een regeling tussen een Franse staatsbank en een omstreden zakenman waar 285 miljoen euro mee gemoeid was.

Lagarde, die vorige week de leiding overnam bij het Internationaal Monetair Fonds, was minister van financiën toen de regeling werd getroffen. De staatsbank in deze zaak, Crédit Lyonnais, had bemiddeld tussen de Franse zakenman Bernard Tapie en Robert Louis-Dreyfus over de verkoop van het sportmerk Adidas. Tapie kreeg een vergoeding van 285 miljoen euro toegewezen nadat onregelmatigheden bij de verkoop aan het licht waren gekomen.

Een Franse aanklager, die vermoedt dat Lagarde haar boekje te buiten is gegaan, wil nu een onderzoek naar haar rol in de zaak. Het Franse hof, dat specifiek zaken behandeld waar ministers bij betrokken zijn, besloot vrijdag de beslissing over het al dan niet instellen van een onderzoek naar Lagarde uit te stellen tot 4 augustus.

Aanleiding voor het uitstel is het feit dat een van de rechters zichzelf heeft teruggetrokken. Het is de tweede keer dat de beslissing vooruit wordt geschoven. Het is niet duidelijk waarom de rechter zich heeft teruggetrokken.

Lagarde wordt op drie punten bekritiseerd. De eerste klacht is dat ze de zaak heeft voorgelegd aan een privaat arbitragepanel. Daarnaast zou ze de onafhankelijkheid van een van de arbiters niet in twijfel hebben getrokken, en is ze niet in beroep gegaan tegen het uiteindelijke besluit van het arbitragepanel.

Lagarde zei eerder deze week op de Franse televisie dat ongeacht de beslissing van het hof, zij de zaak met vertrouwen tegemoet ziet.


Frans hof stelt zaak rondom Lagarde uit (Foto: Novum)