NAVO: geen druk op Servië om lid te worden

De NAVO zal geen druk uitoefenen op Servië om lid te worden van de verdragsorganisatie. Het bondgenootschap wil echter wel graag de banden aanhalen met Servië. Dat heeft generaal Stéphane Abrial van de NAVO dinsdag gezegd.

"Servië is cruciaal voor de stabiliteit in de regio", aldus Abrial. "We zijn klaar om samen te werken en dat kan zo intensief als Servië zelf wil. Het feit dat Servië neutraal wil blijven moet ons er niet van weerhouden samen te werken."

Abrial deed zijn uitspraken op een jaarlijkse NAVO-conferentie in de Servische hoofdstad Belgrado. De locatie van de conferentie kan gezien worden als een handreiking van de NAVO, die in 1999 luchtaanvallen uitvoerde op Servië.

Honderden Servische nationalisten protesteerden dinsdag tegen de NAVO. Ze verbrandden NAVO-vlaggen en droegen doeken met leuzen tegen het bondgenootschap met zich mee. De Servische nationalisten willen dat Servië de banden aanhaalt met Rusland in plaats van de NAVO. Leden van de Servische regering hebben echter gezegd dat samenwerken met de NAVO goed is voor Servië.

Minister van defensie Dragan Sutanovac zei dat 'we ons bewust zijn van de emoties uit het verleden, maar ons volledig richten op de toekomst'.


NAVO: geen druk op Servië om lid te worden (Foto: Novum)