Amsterdam zet mes in brandweer

De gemeente Amsterdam gaat in 2014 structureel 2,75 miljoen euro bezuinigen op de brandweer. Op brandweerwagens rijden dan nog maar zes brandweerlieden mee in plaats van de huidige zeven én een chauffeur. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan woensdag laten weten in een toelichting aan het brandweerpersoneel.

Dinsdag voerde Amsterdamse brandweer bij de ambtswoning van Van der Laan al actie tegen de aankomende bezuinigingen, die in de hele regio neerkomen op 3,3 miljoen. Volgens de brandweer leiden de bezuinigingen tot onveilige situaties.

In totaal moet de gemeente de komende jaren 208 miljoen euro bezuinigen. Het college heeft ingestemd met een pakket bezuinigingsmaatregelen van het brandweerkorps. Volgens de gemeente blijft de brandweer voldoen aan alle geldende veiligheidsnormen en maximale aanrijtijden.

Landelijk is het al gebruikelijk dat er zes brandweermannen op een wagen zitten, al is er dan wel nog een chauffeur in dienst. Het Amsterdamse korps schrapt de zevende brandweerman en laat de officier van dienst plaatsnemen achter het stuur. Overigens gaan er stemmen op voor een landelijke richtlijn van vijf brandweerlieden per wagen.

Het aantal brandweermannen dat elke dag direct beschikbaar is voor calamiteiten wordt gefaseerd verlaagd van 107 naar 88. Volgens de gemeente is er in Amsterdam altijd een tweede brandweerkazerne in de buurt. Daardoor kan indien nodig versterking worden opgeroepen. Een van de twee kazernes in Zuidoost moet echter sluiten.

De gemeente ziet ook veel ruimte voor een efficiëntere werkwijze door de roosters en de karrenvracht vakantiedagen van de brandweermannen onder de loep te nemen. "We snappen dat ze dat niet leuk vinden. Een van prettige kanten van het werken als brandweerman was de vele vrije dagen, maar daar zit veel winst in", zegt een woordvoerder van Van der Laan.

Van der Laan liet in de toelichting aan de brandweerlieden weten bewondering te hebben voor de brandweer. "Tegelijkertijd ontkomt ook de brandweer niet aan de bezuinigingen. Daar kunnen we geen uitzondering op maken. Wel kunnen we kijken of we het werk kunnen moderniseren, om geld te besparen en het werk beter te doen."


Amsterdam zet mes in brandweer (Foto: Novum)