Fabrikanten moeten dodelijke stalrollen aanpassen

Na twee dodelijke ongelukken moeten fabrikanten van automatisch oprollende stalafscherming hun systemen voor eind deze maand veiliger maken. De Arbeidsinspectie verplicht hen hiertoe nadat vorige maand een tweede kind omkwam door een oprollend doek.

Het systeem bestaat uit een soort rolgordijnen aan de buitenkant van een stal zonder muren. Om de temperatuur te regelen kunnen de gordijnen worden uitgerold of ingerold. Dat kan ook automatisch door een computer worden gedaan. Een belangrijk verschil met een normaal rolgordijn is dat de rol beneden zit, waardoor iemand in de rol verstrikt kan raken. Vorig jaar mei kwam hierdoor al een kind om. "We hebben de fabrikanten toen bevolen hier wat aan te doen", zegt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie. "Die hebben toen een werkgroep opgesteld, maar die heeft niet genoeg aanpassingen doorgevoerd."

Vorige maand kwam opnieuw een kind om het leven. De fabrikanten moeten er nu binnen een maand voor zorgen dat de rollen goed zijn afgeschermd. Ook moeten ze hun klanten informeren over de risico's en hoe ze beknelling kunnen voorkomen. Systemen die voor eind deze maand niet zijn beveiligd, moeten worden teruggenomen.

De Arbeidsinspectie gaat met steekproeven controleren of de fabrikanten de maatregelen opvolgen.