Theaterinstituut dreigt te verdwijnen

Het Theater Instituut Nederland (TIN) krijgt vanaf 2013 geen rijkssubsidie meer. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) besloten, zo hebben bronnen bij het ministerie aan het instituut bevestigd. Theater Instituut Nederland krijgt nu jaarlijks ongeveer 4 miljoen euro subsidie en gaat actievoeren, zegt directeur Henk Scholten.

De Raad voor Cultuur adviseerde Zijlstra onlangs de subsidie voor TIN met 30 procent te korten. Het TIN is naast een 'sectorinstituut' ook een erfgoedinstelling. Maar omdat de 'unieke' theatercollectie geen rijkscollectie is, lijkt de complete subsidie nu uit het zicht te verdwijnen.

Voor zo'n 2 miljoen euro per jaar kan de erfgoedtaak overeind worden gehouden, zegt Scholten. Het TIN bezit onder meer kostuums, maquettes, foto's van 160 jaar oud, decors en documentatie uit de geschiedenis van de podiumkunsten.

Het TIN, dat is gevestigd aan de Sarphatistraat in Amsterdam, bereidt acties voor om het tij te keren, door in binnen- en buitenland massaal steunbetuigingen te verzamelen. Ook gaan vijftig 'kopstukken' uit de podiumkunsten hun steun voor het instituut uitspreken, kondigt Scholten aan.

De gevreesde brief van Zijlstra met de invulling van de bezuinigingen wordt rond 10 juni verwacht. Het TIN gaat daarna in alle theaters flyers uitdelen om aandacht te vragen voor de dreigende verdwijning van deze 'unieke en onvervangbare bron van kennis'.

De TIN-collectie bevat informatie over het theater die teruggaat tot in de zeventiende eeuw. Dagelijks raadplegen onder anderen studenten, theaterliefhebbers en professionals de database via de TIN website of bezoeken de mediatheek, die 3000 leden telt. "Erfgoed is van iedereen."


Theaterinstituut dreigt te verdwijnen (Foto: Novum)