Goss wint laatste etappe, eindzege Horner in Californië

Matthew Goss heeft de laatste etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De Australiër van HTC-Hoghroad was na 132 kilometer van Santa Clarita naar Thousand Oaks de sterkste in de massasprint. Hij bleef de Slowaak Peter Sagan (Liquigas) en Greg Henderson (Team Sky) uit Nieuw-Zeeland voor.

De gele leiderstrui van Chris Horner van Radioshack kwam in de vlakke rit niet meer in gevaar. De 39-jarige Amerikaan bleef in het algemeen klassement ploeggenoot Levi Leipheimer 38 seconden voor. Laurens ten Dam is op de zesde plaats de beste Nederlander.

De sprinters lieten zich de kans op een massaspurt in de laatste etappe niet ontnemen. De voorsprong van de vier vluchters van de dag werd keurig binnen de perken gehouden. Een aanval van Rabobank-renner Maarten Tjallingii en Mortin Mortensen (Leopard-Trek) op dertig kilometer van de streep kon het peloton eveneens niet verontrusten.

Het tweetal sprong weliswaar naar de koplopers toe, maar op vijf kilometer van de streep werden Tjallingii, Mortensen en Jan Barta als laatste ingelopen. Oscar Freire zat nog goed van voren in de sprint, maar Goss toonde zich de snelste. De Spanjaard van Rabo finishte als vierde.