China levert Pakistan extra straaljagers

China heeft Pakistan tijdens het bezoek van premier Yousuf Raza Gilani aan Beijing vijftig extra straaljagers toegezegd. Het gaat om JF-17 Thunder jets, een toestel dat door China en Pakistan samen is ontwikkeld. Dat heeft een medewerker van de Pakistaanse luchtmacht vrijdag aan het slot van het vierdaagse bezoek van Gilani gezegd.

Over de prijs of andere verkoopvoorwaarden zijn geen mededelingen gedaan. Defensie-experts zeggen dat de JF-17's, die in China bekendstaan als FC-1 Xiaolong, voor de relatief lage prijs van 15 miljoen dollar per stuk worden aangeboden. Een Pakistaans squadron vliegt al met veertien van deze straaljagers, naast Amerikaanse F-16's.

Defensiesamenwerking is een belangrijk aspect van de 'all-weather'-vriendschap tussen China en Pakistan. De regering in Islamabad gebruikt deze term om het verschil met de verhouding tot de Verenigde Staten te benadrukken.

De relatie tussen Washington en Pakistan heeft een forse deuk opgelopen door de Amerikaanse commandoactie tegen Osama bin Laden, die al jaren in Pakistan bleek te wonen. China en Pakistan koesteren ook een gemeenschappelijk wantrouwen tegen India.