Winst Vansummeren in Parijs - Roubaix

Johan Vansummeren is de winnaar geworden van Parijs - Roubaix. De boomlange Belg van Garmin-Cervélo kwam alleen aan op de wielerbaan van Roubaix. De tweede plaats was voor Fabian Cancellara, voor Maarten Tjallingii, die de hele dag in de aanval had gereden.

Tjallingii zat in de kopgroep van de dag, die maximaal een voorsprong van twee en een halve minuut. Daarachter was het Lars Boom die in het Bos van Wallers op de pedalen ging staan en zes man met zich meekreeg. Daar begon ook het drama voor Quick Step, want eerst kreeg Tom Boonen problemen met zijn fiets en moest daar lang wachten.

Ook Sylvain Chavanel kreeg materiaalpech, waardoor beide heren in een achtervolgend groepje terecht kwamen. Boom kreeg ook te maken met een lekke band, waardoor hij de achtervolgende groep moest laten gaan. De groep Boonen/Chavanel leek weer aan te gaan sluiten bij het peloton, maar een valpartij gooide definitief roet in het eten voor de Belgische drievoudige winnaar. Later viel ook Chavanel uit de wedstrijd.

Op 65 kilometer van de streep sloot de tweede groep aan bij de kopgroep, waardoor mannen als Jurgen Roelandts en Johan Vansummeren vooraan kwamen. liet zich daarna ook nog zien, waar Tom Leezer in een tweede groepje terecht kwam dat niet veel lang later aansloot bij de kopgroep.

Een nieuwe favoriet die moest afhaken was Filippo Pozzato. Ook hij kwam ten val op een kasseistrook. Op 46 kilometer van de streep schudde Fabian Cancellara aan de boom. Op de kasseistrook van Mons-en-Pévèle ging hij er vandoor en kreeg Thor Hushovd, Juan Antonio Flecha en Alessandro Ballan. Boom kon niet volgen, terwijl Sebastian Langeveld op een ongunstig moment lek reed.

Het groepje met de topfavorieten bleef op een dikke anderhalve minuut hangen achter de uitgedunde kopgroep met daarbij nog Tjallingii. Cancellara versnelde andermaal en kreeg weer alleen Ballan en wereldkampioen Hushovd mee. Cancellara weigerde al het werk zelf op te knappen, waardoor een groepje kon aansluiten met onder andere Boom.

Vooraan wisten Vansummeren, Bak, Rast en een ijzersterke Tjallingii op twintig kilometer van de meet weg te rijden. Op de Carrefour d l'Arbe reed Vansummeren weg. Tjallingii leek aan te kunnen sluiten, maar bleef hangen op een dikke tien seconden. Daarachter kwamen ze ook niet meer dichter, waardoor de Belg Vansummeren onbedreigd naar de zege kon rijden in Roubaix. Tjallingii ging in de achtergrond stuk na zijn lange ontsnapping en zag zijn hoop op een mooie tweede plaats vervliegen.

Vansummeren won uiteindelijk met een voorsprong van twintig seconden voor Cancellara, die bij de achtervolgers was gekomen. Een knappe derde plaats was er voor Maarten Tjallingii.