'Te weinig controle op arbeidsongeschikte'

Arbeidsongeschikten moeten vaker worden gecontroleerd of opnieuw gekeurd. Organisaties die verantwoordelijk zijn voor uitkeringen moeten op zijn minst navraag doen bij de huisarts. Dat concluderen het Openbaar Ministerie (OM) en de Bovenregionale Recherche Zuid-West in een rapport over uitkeringsfraude.

Het OM startte een onderzoek nadat twee psychiaters en twee 'bemiddelaars' mogelijk fraude hebben gepleegd. De psychiaters stelden bij patiënten, aangeleverd door de bemiddelaars, zeer ernstige psychiatrische ziektebeelden vast. Veel mensen zouden daardoor onterecht uitkeringen en persoonsgebonden budgetten hebben ontvangen van in totaal tientallen miljoenen euro's.

Uit onderzoek blijkt dat er bij de patiënten niet of nauwelijks sprake was van een psychiatrische voorgeschiedenis. Ook huisartsen wisten van niets.

Volgens het OM zitten vaak dezelfde hulpverleners en begeleiders achter de fraude. Keuringsartsen die een misdrijf vermoeden, lichten vanwege hun medisch beroepsgeheim vaak hun collega's niet in, waardoor de fraude niet stopt.

Het OM wil dat uitkeringsorganisaties voortaan gegevens van de hulpverleners noteren, zodat fraude eerder wordt gesignaleerd. Ook moet er een meldpunt voor fraude in de zorg komen.