Gameproductiekosten schieten omhoog

Gamestudio's die een spel produceren voor de Nintendo 3DS of Sony's NGP-spelcomputer kunnen rekenen op een verdrievoudiging van de productiekosten. Dat schrijft het gamevakblad Develop. Vooral het gebruikmaken van alle geavanceerde functies in de spelcomputers zou veel extra tijd kosten. De hogere kosten gaan consumenten terugzien in de prijs van de spellen.

In november beweerde Nintendo nog dat het doorvoeren van 3D-beelden een "fluitje van een cent" was. Maar spelcomputers worden steeds krachtiger en krijgen steeds meer functies. Volgens het vakblad moeten ontwikkelaars meer tijd spenderen aan de games om aan de verwachtingen van consumenten te voldoen. De productiekosten van een NGP- of 3DS-game zouden zeker een miljoen euro zijn. Bij een Nintendo DS-spel was dat nog 400 duizend euro.

Deze verhoging van de productiekosten gaat verhaald worden op consumenten. De prijs van games gaat wederom iets omhoog. Waar een nieuwe game voor de Nintendo DS, zoals het rollenspel Pokémon White, tussen de veertig en 45 euro kost, ligt de prijs van een Nintendo 3DS-game iets hoger. De dertien spellen die op 25 maart samen met de Nintendo 3DS op de markt komen, kosten tussen de 45 en vijftig euro.