Mogelijk fraudezaak bij NAC Breda

Bij NAC Breda is mogelijk een fraudezaak aan het licht gekomen. Verondersteld wordt dat bepaalde posten in de jaarcijfers bewust onjuist zijn voorgesteld. Aan het einde van boekjaar 2008-2009 is een onvolwaardige en oninbare vordering van 475 duizend euro op de belangenvereniging van clubs in de Eredivisie, de Eredivisie CV waaraan clubs jaarlijks geld moeten overmaken, op de balans opgenomen.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft de licentiecommissie verzocht de mogelijke consequenties ten aanzien van het licentiereglement te onderzoeken. Dat onderzoek duurt naar verwachting enkele weken. De licentiecommissie wil eerst kennis nemen van de uitkomsten van het interne onderzoek door NAC.

NAC stelt dat de verantwoordelijkheid van het betreffende boekjaar onder de toenmalige algemeen directeur Theo Mommers viel. Eerder woensdag werd al bekend dat Ed Busselaar Mommers opvolgt in Breda. Busselaar, die eerder bij Willem II werkte, moet bij de club flink gaan saneren. Het bestuur noemt de liquiditeitspositie 'zeer zorgelijk'.

NAC meldde eerder al een verlies van 4,2 miljoen euro over het afgelopen seizoen. Door slecht betalingsgedrag van debiteuren, 370 duizend euro minder uit inkomsten van de televisie dan begroot en de foutieve vordering op de ECV zullen de halfjaarcijfers, die komende week worden afgerond, negatiever uitvallen dan verwacht. De KNVB heeft de club wegens het wanbeleid één punt in aftrek gegeven in de competitie.