Oppositie Jordanië wil opnieuw demonstreren

De Moslim Broederschap in Jordanië heeft gezworen de demonstraties tegen de regering te hervatten. De beweging zei dinsdag dat de regering zich niet houdt aan haar belofte om snel hervormingen door te voeren.

De aankondiging wordt niet gezien als een dreigement, maar zet koning Abdullah II wel verder onder druk om een deel van zijn macht over te dragen. De oppositie dringt er al langer bij de vorst op aan dat hij zijn invloed bij het aanstellen van ministers en het ontbinden van het parlement afstaat.

Onder druk van grootschalige demonstraties gaf Abdullah zijn regering eerder deze maand de opdracht politieke hervormingen door te voeren en de bevolking meer politieke inspraak te geven.

Volgens de Broederschap, de grootste oppositiebeweging in het land, is er tot dusverre weinig gebeurd en is de controversiële kieswet nog altijd niet aangepast. De beweging nam de afgelopen twee weken geen deel aan de demonstraties om premier Marouf al-Bakhit de kans te geven de hervormingen door te voeren. Omdat hij hier nog steeds niet in is geslaagd, wil de Broederschap weer de straat op gaan.