Koning Jordanië beëdigt nieuw kabinet

De Jordaanse koning Abdullah II heeft woensdag een nieuw kabinet beëdigd. Het vorige kabinet werd ontbonden onder druk van demonstranten die de voorgaande premier Samir Rifai ervan beschuldigden te treuzelen met het doorvoeren van hervormingen. Abdullah gaf de nieuwe premier Marouf al-Bakhit opdracht om snel meer partijen deel te laten nemen aan de politiek en de stijgende inflatie en werkloosheid aan te pakken.

Al-Bakhit geeft leiding aan het 27 leden tellende kabinet, dat gevormd is uit een coalitie van linkse vakbondsleden, voormalige leden van de Moslim Broederschap en een bekende vrouwenrechtenactivist. In het nieuwe kabinet zitten vijf ministers die ook zitting hadden in het kabinet van Rifai. Onder andere de ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken blijven zitten.

De Moslim Broederschap weigerde zitting te nemen in het kabinet, maar zei Al-Bakhit wel een kans te willen geven om hervormingen door te voeren. "Dit kabinet is hetzelfde als het voorgaande, maar waar het om gaat is of de nieuwe ministers zich houden aan hun belofte voor snelle hervormingen", aldus de leider van de politieke tak van de Moslim Broederschap, Hamza Mansour.

De demonstranten, de broederschap en hun linkse bondgenoten eisen grondwetswijzigingen waarmee de macht van Abdullah moet worden ingeperkt. Nu nog heeft de koning volgens de grondwet de macht om de premier te benoemen, het parlement te ontbinden en te regeren per decreet. De Jordaanse bevolking wil zelf de premier kunnen kiezen.